100 år med Cederlöfs Plattsättning!

Publicerad 15/12, 2023

Med start 1924 som kakelugnsmakare gick företaget under namnet ”Aktiebolag Bröderna Cederlöf” som bildades av bröderna Erik och Henrik Cederlöf. Uppsättning av kakelugnar var den huvudsakliga sysselsättningen ända fram till slutet av 30-talet innan plattsättningen tog över. Det var naturligt att dessa bolag övergick till plattsättningen eftersom kakelugnsmakarna bäst kände till olika leror och skilda keramiska produkters egenskaper.

Nästa era i historien blev i början på 50-talet när Erik Jämtberg ingick som delägare i bolaget. Erik hade tidigare arbetat som försäljningsingenjör vid Uppsala Ekeby AB och kände därmed till flertalet av landets plattsättningsföretag. Erik insåg tidigt att en form av sammanslutning av etablerade plattsättningsfirmor – en branschorganisation – borde bildas. I september 1954 kallade Erik till en träff i Stockholm och Plattsättningsentreprenörernas Riksförening bildades. 1955 fastställdes namnet PER, som sedan 1989 äger 50% av Byggkeramikrådet, BKR.

Sedermera byttes namnet till ”Cederlöfs Entreprenad Aktiebolag” och ingick då i en koncern som hade förgrenat sig till bl.a. Cederlöfs Trä- & Byggvaruhandel, Cederlöfs Fastighets och Nordek Braskaminer.

Sedan 1996 har företaget namnet Cederlöfs Plattsättning Aktiebolag, som sedan 2011 är i Vår ägo. Målsättningen är att ge en stark skjuts in i bolagets nästa sekel innan det är dags att lämna över facklan till nästa generation.